Google Wave als forum 2.0

Bij het merendeel van diensten op internet, kun je ook bij Google Wave de vraag stellen: ,,Wat kan ik ermee?” Nu is dat bij Gmail, FlickR, Facebook en Twitter iets makkelijker uit te leggen dan bij Wave. Er zijn al meerdere mensen naar mij toegestapt met die vraag, waarna ik een wazig verhaal vertel over email, chat en bestanden uitwisselen. Soms moet je dat soort verhalen aan Youtube – ook van Google – overlaten.

Ik ben geïnteresseerd in de overige 96,5 procent van Wave. En ik heb er zojuist een gevonden: de forumfunctie. Typ maar eens with:public in bij het zoekveld. Hiermee ontstaat een lijst van openbare waves, die elk een forum-achtige opening hebben. Een paar voorbeelden:

- Why Do You Believe In God?
Gelovigen en ongelovigen plaatsen hun argumenten, levensvisie en verwijzingen naar de kruistochten om anderen te overtuigen/beledigen.
- Enqueste Real Madrid – Barça
Hier wordt daags voor de Spaanse voetbaltopper het resultaat voorspeld in een poll, leuzen geroepen en de handsbal van Henry nog eens besproken.
- Your Favorite Moments In Video Games
Gamers delen hun memorabele herinneringen uit games door middel van embedded youtube-filmpjes en citaten.
- De eerste ervaringen
Klinkt seksueler dan het eigenlijk is. Hier kun je praten over de toekomst van Google Wave. Zal deze vloedgolf (haha) alle bestaande netwerken overspoelen (haha)?
- Publieke Wave (Nederlands)
De zoekfunctie voor publieke waves wordt uitgelegd… maar die wist je al, want anders had je die wave nooit gevonden.

En zo kun je nog wel even doorgaan. Google Wave lijkt zich te gaan ontwikkelen tot een forum 2.0. Je pikt je eigen onderwerpen uit een enorme stapel. Je kunt met een klein gezelschap discussiëren, maar het is openbaar voor iedereen. Het blijft niet alleen bij tekst, maar je kunt simpel een poll, Google Map of andere open source applicatie toevoegen aan het gesprek. En bij discussies waarin veel argumentatie wordt gebruikt, kun je een tekst simpel opdelen en op elk afzonderlijk deel reageren. Op die manier wordt het je erg makkelijk gemaakt om op hoog niveau te praten – in principe.

Er kleven ook nadelen aan vast. Zodra je het commando with:public typt, ontstaat er een onoverzichtelijke lijst met onderwerpen. Veel onderwerpen zijn exotische talen geschreven of gaan over onderwerpen waar je geen interesse in hebt. Zoek daar maar eens iets uit wat jou interesseert. Gelukkig kun je een wave tags meegeven, maar hoe je simpel een publieke wave kunt vinden door de tags, is mij nog onduidelijk.

En wanneer bereikt Google Wave de kritieke massa? Momenteel blijft het ‘ons kent ons’: iets wat tegen de kerngedachte van internet in gaat. Google Wave is op dit moment enkel te gebruiken nadat je een uitnodiging hebt gekregen. Ben jij ook nieuwsgierig naar de overige 96,5 procent (min de forumfunctie) van Wave? Ik heb nog genoeg uitnodigingen over.

 • Renée

  Treffende analyse! ga deze uitleg ook gebruiken om het heilige woord der google wave te verspreiden :P

Other Entries

Over mij

Dit is het weblog van Jerry Vermanen (21-12-1984). Hier plaats ik artikelen die ik heb geschreven tijdens mijn studie en naast mijn werk als internetredacteur en datajournalist.

Klik voor contactgegevens en Curriculum Vitae

Waar ben ik trots op?

 • Mijn baan als datajournalist bij NU.nl.
 • Mijn datavisualisaties die ik voor NU.nl heb gemaakt, waaronder mijn EK-visualisatie en het dataproject Who Won Oscars?, die beiden door het prestigieuze Datablog van The Guardian (1 en 2) zijn overgenomen.
 • Mijn e-book met verzamelde artikelen over datajournalistiek.
 • Mijn vierdelige serie over datajournalistiek in 609 - Cultuur En Media op De Nieuwe Reporter.
 • Mijn bijdrage aan het Data Journalism Handbook.
 • RegioHack, een datajournalistiek project waarin journalisten met programmeurs 30 uur met elkaar samenwerken.
 • Mijn afgeronde cursus datavisualisatie, gegeven door Alberto Cairo. Tijdens deze cursus heb ik een redesign bij NU.nl doorgevoerd en mijn hobby-project over de Academy Awards opgepakt.
 • Download mijn e-book over datajournalistiek

  Verzameling Artikelen Over Datajournalistiek

  Zeven artikelen over datajournalistiek in ePub-formaat.

  Lees hier meer over dit e-book of download hieronder.

  Klik hier om versie 1.0 te downloaden, rechtermuisknop, opslaan als

  Volg mij op Twitter

  Adwords