Cursus datajournalistiek: Les 4

Vanaf dinsdag 7 februari volg ik een cursus datajournalistiek. In vier lesavonden probeer ik meer structuur in mijn werk te vinden en heb ik een excuus om met data te spelen.

Vooraf leek het een mooie aanzet om mijn hobbyproject – data verzamelen en analyseren van de Academy Awards – een flinke boost te geven. Na vier cursusavonden datajournalistiek heb ik mijn certificaat op zak en ben ik een heel eind gekomen met mijn onderzoek. Helaas geen complete dataset en geen visualisatie, maar wel een aantal leerpunten. Welke drie dingen heb ik tijdens vier avonden cursus opgestoken? • Inzicht: Waarom is datajournalistiek nu ineens in opkomst? Bas Broekhuizen legde dat tijdens de eerste cursusavond heel duidelijk uit. Meer en betere data, je kunt visualisaties interactief maken en er zijn betere gereedschappen beschikbaar. Omdat al die zaken nu bij elkaar komen, wordt het journalistiek steeds makkelijker en interessanter om data te analyseren.

 • Storytelling: Kies één verhaal. Volgens mij is dit ongelooflijk belangrijk advies aan elke datajournalist. Je kunt enorm snel voor ‘het grote verhaal’ gaan, terwijl je met datajournalistiek goed kunt inzoomen op een specifiek verhaal. Daarom is mijn opdracht in mijn eerste blog ook enorm gewijzigd ten opzichte van mijn derde blog. Met dank aan Eugene Tjoa.

 • Programmeren: Als je echt interessante verhalen wilt maken, moet je ook kunnen scrapen en code kunnen tikken. Ik zeg hiermee niet dat je een hardcore programmeur moet zijn. Het helpt wel als je een programmeur in je omgeving hebt die je af en toe kan helpen. Al is het maar via Twitter – waarvan ik de afgelopen weken veel tips heb gekregen: dank! – of Google.


 • Ik ga de aankomende tijd mijn dataset met alle genomineerden en winnaars van de Academy Awards in de categorie Best Motion Picture verder aanvullen. Zonder deze cursus had ik het waarschijnlijk nog steeds uitgesteld om hiermee te beginnen. Nu heb ik een mooi begin gemaakt aan een tof hobbyproject. Ook heb ik een aantal hele handige tools ontdekt, zoals CometDocs en de Chrome extension Scraper.

  De aankomende maanden zoek ik nog naar een paar goede cursussen qua programmeren. Wat wil ik precies weten?

 • Cursus programmeren om een API herhaaldelijk aan te roepen en data te kunnen opslaan in een spreadsheet.

 • Basiscursus Javascript, zodat ik bijvoorbeeld eenvoudig een D3 of Raphael Javascript library kan aanpassen.


 • Naar aanleiding van mijn voorgaande drie blogs (aflevering 1, 2 en 3) heb ik al hele goede tips gekregen. Maar weet je een goede cursus die aan bovenstaande voldoet, dan hoor ik dat graag.

  Other Entries

  Over mij

  Dit is het weblog van Jerry Vermanen (21-12-1984). Hier plaats ik artikelen die ik heb geschreven tijdens mijn studie en naast mijn werk als internetredacteur en datajournalist.

  Klik voor contactgegevens en Curriculum Vitae

  Waar ben ik trots op?

 • Mijn baan als datajournalist bij NU.nl.
 • Mijn datavisualisaties die ik voor NU.nl heb gemaakt, waaronder mijn EK-visualisatie en het dataproject Who Won Oscars?, die beiden door het prestigieuze Datablog van The Guardian (1 en 2) zijn overgenomen.
 • Mijn e-book met verzamelde artikelen over datajournalistiek.
 • Mijn vierdelige serie over datajournalistiek in 609 - Cultuur En Media op De Nieuwe Reporter.
 • Mijn bijdrage aan het Data Journalism Handbook.
 • RegioHack, een datajournalistiek project waarin journalisten met programmeurs 30 uur met elkaar samenwerken.
 • Mijn afgeronde cursus datavisualisatie, gegeven door Alberto Cairo. Tijdens deze cursus heb ik een redesign bij NU.nl doorgevoerd en mijn hobby-project over de Academy Awards opgepakt.
 • Download mijn e-book over datajournalistiek

  Verzameling Artikelen Over Datajournalistiek

  Zeven artikelen over datajournalistiek in ePub-formaat.

  Lees hier meer over dit e-book of download hieronder.

  Klik hier om versie 1.0 te downloaden, rechtermuisknop, opslaan als

  Volg mij op Twitter

  Adwords