Wat kun je doen met robots in Wave?

Eerder schreef ik al over de forumfunctie van Google Wave. Deze keer kijk ik naar de mogelijkheid om bots toe te voegen aan een wave. Deze robotjes zorgen voor extra gespreksopties in je wave, soms zelfs voor virtuele gesprekspartners. Nu kun je dus ook waven als je geen vrienden hebt.

Wat kun je met bots? Stel, je voert een gesprek met een goede vriend. Hij maakt een sarcastische opmerking, maar wil voorkomen dat het lullig overkomt. Hij verzendt de :p-smiley, zoals een ervaren chatter betaamt. Maar dit is geen MSN, dit is Google Wave. Smileys blijven slechts leestekens, letters en getallen. Een :p blijft in Wave een :p, geen :P. Voeg de juiste bot aan het gesprek toe, en hij voegt de primitieve smiley om naar een plaatje.

Ok√©, ik geef toe dat er momenteel nog erg veel onzinnige bots rondzwerven. Zo zijn er op dit moment minstens vier verschillende chatbots, een bot waarmee je tags kunt omzetten naar bijbelteksten, een calculator, het weerbericht, een vertaler, een RSS-feed en een ‘talk like a pirate’-bot. Hoewel, is het allemaal onzin?

Ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige mensen handig is om een calculator te gebruiken in een wave. Of je bent met een groep klasgenoten aan het zwoegen op een literatuurstudie, waar een aantal Duitse termen in staan. Of je richt een groep op om een website bij te houden over specifiek nieuws, dus je voegt een RSS-feed toe en geeft commentaar op elk nieuwsbericht.

Het toevoegen van een bot in je wave is ontzettend simpel. Bots hebben de volgende opbouw: ‘naamvandebot’@appspot.com. Deze voeg je daarna als gesprekspartner toe aan je wave. De meeste bots geven daarna een korte handleiding hoe je ze kunt gebruiken. Simpeler kan bijna niet.

Je moet alleen weten welke bots er zijn. Er zijn Google Wave bot sites waar je deze kunt vinden. Als je zelf bots wilt maken, moet je bij Appspot zijn: de gratis ontwikkelomgeving van Google. Programmeerervaring is geen overbodige luxe.

De bot waar ik het meest door ben gefascineerd, is degene waarmee je een code krijgt om Wave op je weblog te hosten. Hiermee kun je een openbare wave starten op je blog. Vooralsnog is het me niet gelukt om dit voor elkaar te krijgen. Het blijkt nog lastig om alle instellingen goed te krijgen. Zodra me dit is gelukt, schrijf ik hier uiteraard een artikel over.

GEBRUIKTE BOTS VOOR DIT ARTIKEL

Chatbot: elizarobot@appspot.com
Chatbot gemeen: notatory@appspot.com
Zelflerende chatbot: tooangel-wave@appspot.com
Bijbelteksten: flammard@appspot.com
Calculator: calcbot@appspot.com
Vertaler: translatey@appspot.com
RSS-feed: rss-bot@appspot.com
Weerbericht: shiny-sky@appspot.com
Embed-code: blog-bot@appspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *