Multimediaal Sinterklaas-project voor de Stentor

Het Deventer Dagblad / de Stentor wilde de sinterklaasbijlage dit jaar een multimediaal tintje geven. Eind oktober werd de internetredactie van de Stentor ingeschakeld om hier over na te denken. Dat was het eerste grote project dat ik in mijn baan heb afgerond. Een wijze les die ik hieruit heb getrokken: accu altijd volledig opladen en een back-up meenemen.

Concept

Kinderen spreken een videoboodschap voor Sinterklaas in. De ouders, opa’s en oma’s, ooms en tantes, buren en vriend(innet)jes die het resultaat willen bekijken, moeten naar de website van de Stentor. Hiermee hopen we meer unieke bezoekers aan te trekken en clicks te genereren. Een zij-effect is dat we ook iets meer naamsbekendheid op in de regio krijgen. ‘Oh ja, de Stentor. Die hebben toen dat filmpje van ons kind gemaakt.’

Voorbereiding

We hebben allereerst de Openbare Bibliotheek Deventer benaderd. Zij organiseren voor de tweede keer het Huis van Zwarte Piet. In de hal van de bibliotheek is van 13 november tot en met 4 december de slaapkamer van de Hoofdpiet ingericht. Dat betekent dat er veel kinderen in de bibliotheek rondlopen en dat daar tenminste een echte Sinterklaas-sfeer hangt.

We hebben op verschillende manieren ons videoproject gepromoot. Het plan werd sowieso in het programma van de bibliotheek opgenomen. Daarnaast hebben we een paginagrote aankondiging in de sinterklaasbijlage geplaatst. Maar een videoproject moet uiteraard ook op de website worden aangekondigd.

Op woensdag 17 november hebben we Sinterklaas uitgenodigd in onze studio. Voor een ‘green screen’ belde hij met de Leespiet in Deventer. Het resultaat is hieronder te bekijken.

Wellicht interessant om te vermelden: we wilden eerst een volledig telefoongesprek tussen Sint en Piet filmen. Ik ontdekte na de opnamen met de Leespiet in Deventer echter dat het geluid niet was opgenomen. De batterijen van de draadloze microfoons waren tijdens de opnames leeg geraakt. Slechte voorbereiding van mijn kant. Maar een flinke baaldag later heb ik toch nog een manier gevonden om het beeldmateriaal zonder geluid onder de beelden van Sinterklaas te monteren.

Uitwerking

Op woensdag 24 november stond ik met mijn Deventer collega Paolo Laconi in de openbare bibliotheek om de videoboodschappen op te nemen. Onze uitrustig: een Kodak Zi8-pocket camera, microfoon, statief en notitieblok. Geen overdreven dure apparatuur, maar wel HD-beeldkwaliteit die makkelijk te verplaatsen is.

In de slaapkamer van de Hoofdpiet mochten we een hoekje inrichten om onze apparatuur neer te zetten. We wisten van tevoren absoluut niet hoeveel kinderen we konden verwachten. Als we in ieder geval zo’n tien kinderen voor de camera konden krijgen, waren we al tevreden.

Uiteindelijk moesten we na achttien opnames stoppen, omdat de accu van de camera leeg was. Op zoveel bezoek hadden we niet gerekend. Weer een wijze les: altijd zorgen voor een back-up.

Een werkdag monteren later is onderstaande video gemaakt.

Na afloop is er nog een artikel in de krant geplaatst over de filmdag in de bibliotheek. De Hoofdpiet heeft hier ook een artikel over geschreven. De video is ook te bekijken in een artikel op de website van de Stentor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *