Wat kun je doen in plaats van afstuderen?

Op vrijdag 26 november ontvang ik mijn felbegeerde en – al zeg ik het zelf –  welverdiende masterdiploma Journalistiek en Nieuwe Media. Tijd voor zelfreflectie! Wat had ik kunnen doen in plaats van studeren?

Tijd

Tijdens mijn studentenjaren heb ik in totaal 288 ECTS behaald. Elke ECTS staat voor 28 uur studie-inspanning, waardoor ik op zo’n 8.064 uur aan studeren uitkom. Hierbij zijn de talloze herkansingen voor wiskunde en mechanica in Enschede niet meegerekend.

In die tijd had ik ook 5.376 voetbalwedstrijden kunnen kijken. Dat komt neer op 84 keer alle wedstrijden van het WK 2010 achter elkaar kijken. Of ik kon 87 keer alle afleveringen van Lost kijken in plaats van met mijn neus in de boeken duiken. Voorlopig heb ik nog maar één keer de complete Lost-serie kunnen zien. Lijkt me ook meer dan genoeg.

Geld

Ik ben van 2004 tot 2010 student geweest. In al die jaren hebben mijn ouders trouw collegegeld naar de universiteit overgemaakt. Daarvoor dank! Maar van de € 9.477,- konden ze ook 19 iPads kopen, of ruim 1.100 kilo Haribo Gummiberen. Ik denk dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

Om het bruggetje van geld en tijd te maken: als ik mijn studietijd aan full-time werk had besteed, was ik nu ongeveer € 114.000,- rijker. Studeren loont.

Kilometers

In al die jaren ben heb ik zo’n 152.779 kilometer in de trein afgelegd. Hiervan neemt 94.617 kilometer de retour van Apeldoorn naar Enschede in beslag, en komt de overige 58.162 kilometer voor rekening van de heen- en terugreis van Apeldoorn naar Leiden. Anders gezegd: Ik ben 3,8 keer de wereld rondgegaan met de trein. Amateurwerk als je het vergelijkt met een reis naar de maan. Daarbij kom ik nog niet eens tot de helft.

Conclusie

Tijdens het berekenen en uitschrijven van deze statistieken, moet ik toch echt tot de conclusie komen dat mijn studietijd nuttig besteed is.

Ik heb a) een bachelordiploma Industrieel Ontwerpen, b) een masterdiploma Journalistiek en Nieuwe Media en c) een baan als internetredacteur bij de Stentor.

Tegenover a) een Lost-obsessie, b) dichtgeslibde aderen en levensbedreigend overgewicht  door suiker en c) halverwege de maan vastzitten in de trein.

Felicitaties zijn van harte welkom!

2 thoughts on “Wat kun je doen in plaats van afstuderen?

  1. Dank je wel! Blogje begon eigenlijk uit nieuwsgierigheid naar aantal treinkilometers. Ben kwartier aan het rekenen geslagen, waarna een blogpost niet veel extra moeite meer is. 😀

  2. Haha, leuk overzicht! Ga ik ook doen als ik klaar ben.

    Ohja, en gefeliciteerd! 😉 Geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *