De Stentor en TC Tubantia lanceren RegioHack

Wat is het ontzettend lastig om stil te blijven terwijl je ergens enorm enthousiast over bent. Gelukkig is het zwijgen sinds donderdag voorbij. Ik kan eindelijk praten over een project waar ik zo’n vijf maanden mee bezig ben: RegioHack, datajournalistiek in de regio. De regionale dagbladen de Stentor en TC Tubantia werken samen met Saxion Hogescholen in Enschede om datajournalistiek bij de Nederlandse kranten van de grond te krijgen.

RegioHack is een zogeheten ‘hackathon’, waarin programmeurs en journalisten met elkaar samenwerken om journalistieke informatie uit openbare bronnen te ontdekken, ontsluiten en presenteren. Wij, de journalisten, geven een groep van 30 jonge en gretige programmeurs een simpele en duidelijke journalistieke vraag, warme pizza, een flinke voorraad energy drink en 30 uur de tijd om een journalistiek verhaal met open data te vertellen.

RegioHack vindt plaats op donderdag 10 en vrijdag 11 november op de 8ste verdieping van Hogeschool Saxion aan de Van Galenstraat 19, Enschede.


Grotere kaart weergeven

In de aanloop naar dit evenement staat de website van RegioHack al online. Hierop proberen wij onze zoektocht naar datajournalistiek te beschrijven. Want eerlijk gezegd weten wij ook nog niet hoe we hiermee moeten omgaan. Wat is de beste manier om die enorme bergen data te verwerken? Welke disciplines heb je nodig om een goed datajournalistiek team op te zetten? Verschilt dat per project? Via gastbloggers, tutorials, interviews en ons forum proberen we hier achter te komen. Volg ons op Twitter (@RegioHack) om geen bericht te missen.

Daarnaast verzamelen we op ons RegioHack-forum informatie voor de projecten die we tijdens het evenement gaan uitwerken. De journalistieke vragen worden gepresenteerd als operaties. Iedereen die zich registreert kan tips, suggesties en links naar data kwijt.

Het ontstaan van RegioHack

Het idee is ontstaan tijdens het evenement Hacking Journalism op woensdag 23 maart 2011 in Utrecht. Verschillende programmeurs en journalisten vertelden daar over datajournalistiek. Jonge programmeurs en hackers zijn al bezig met open data en willen graag een maatschappelijk relevant project aanpakken. De journalisten zien op hun beurt dat open data unieke verhalen opleveren, maar zij hebben de technische bagage niet om dat voor elkaar te krijgen.

De krant kan – en moet – daar een grote rol in spelen. Gemeenten, bedrijven, overheden en burgers plaatsen steeds meer informatie op internet: enorm interessant voor journalisten, alleen weten wij nog niet hoe we in die data kunnen tappen.

Op de terugweg van Hacking Journalism naar huis ging er een gloeilamp in mijn hoofd branden. ‘Hé, waarom organiseren we geen hackathon vanuit de krant om die groepen bij elkaar te brengen?’ De krant krijgt na zo’n evenement een aantal goede aanleidingen voor unieke krantenproducties, hackers krijgen de kans om het verschil te maken en zichzelf te presenteren als aanstormend talent.

In de trein schreef ik mijn eerste opzetje, de dag erna heb ik die uitgebreid en opgestuurd naar Alex Engbers, hoofdredacteur van de Stentor. Een zucht van opluchting ging door mij heen toen ik het bericht kreeg dat we het gingen aanpakken. Via-via ben ik bij TC Tubantia terecht gekomen om RegioHack gezamenlijk op te zetten. Wederom positieve reacties vanuit de redactie.

‘Interessant als er een kans is dat je faalt’

De enorme hulpvaardigheid is sowieso de rode draad door de afgelopen vijf maanden. Het zit wellicht in de ‘aard van het beestje’ ingebakken dat open data veel samenwerking uitlokt, maar ik verbaas me nog continu over de vriendelijkheid van de personen die wij aanspreken op advies, hulp of interviews. Het geeft hopelijk ook aan dat wij op de goede weg zitten. Dat iedereen wil aanhaken bij een project waar toekomst in zit.

De aankomende maanden gaan we hard werken om de eerste editie van RegioHack tot een succes te maken. We houden de website bij, zoeken deelnemers, moeten workshops samenstellen en organiseren een afsluitende borrel. Veel zaken waar je niet aan denkt zodra je in de trein een eerste conceptplan van RegioHack op je telefoon tikt.

Voor mij is dit proces net zo spannend als voor de deelnemers aan het evenement. Ik heb geen glazen bol om de toekomst van datajournalistiek te kunnen inschatten. Een tijdje geleden heb ik via Twitter een discussie gevoerd met Bart Brouwers. Toen ik tegen hem zei dat het wel makkelijk zou zijn als we wisten hoe lezers over vijf jaar de krant lezen, zei hij het volgende:

@ makkelijker misschien, maar niet leuker. Het wordt pas interessant als er ook een kans is dat je faalt.
@brewbart
bart brouwers

Hear, hear.

Credits

Tot slot, wie hebben mij allemaal geholpen om RegioHack van de grond te krijgen?

– Mede-projectleider Femke Nales van TC Tubantia.
– Stentor-hoofdredactie Jaap Lodewijks en Alex Engbers, TC Tubantia-hoofdredactie Ger Dijkstra en Andre Vis.
– Chefs Marco van den Berg en Ton van der Schouw
– Webmaster Martijn Bekhuis van TC Tubantia.
Heinze Havinga, technische ondersteuning, gastblogger, whizzkid, alleskunner.
Saxion Enschede voor de locatie, faciliteiten en ondersteuning.
Loes Schutte voor het maken van ons logo.
– En alle personen die de afgelopen maanden hebben meegedacht en -gewerkt. Het zijn simpelweg teveel mensen om op te noemen.

Oh ja, we zoeken nog gastbloggers en deelnemers voor RegioHack.

One thought on “De Stentor en TC Tubantia lanceren RegioHack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *