Open Data Hack Day in Enschede

Nerds, journalisten en alles daar tussenin kwamen op zaterdag 3 december op ruim veertig plaatsen wereldwijd samen voor de Open Data Hack Day. Rotterdam en Enschede waren in Nederland de deelnemende steden. Een dag lang data zoeken, brainstormen en applicaties maken.

In Enschede stond de sessie onder leiding van Ton Zijlstra, Rotterdam werd aangestuurd door Sebastiaan ter Burg. Via Skype en Google Docs stonden we met elkaar in contact om ideeën en datasets uit te wisselen. Ton Zijlstra legt kort uit wat het doel van de dag is.

Wat is kort samengevat de opbrengst van zo’n dag?

 • We hebben een ‘boodschappenlijstje’ voor data opgesteld. Die bieden wij binnenkort aan bij de gemeente Enschede. De daarvoor verantwoordelijke ambtenaren weten dan waar ze moeten beginnen met het openbaar stellen van data.

 • Het onlangs gelanceerde opendata-platform The Data Hub is gevuld met datasets. Dit platform is een aanvulling op data.overheid.nl, maar dan voor burgers en organisaties. Voor Nederland is een afzonderlijke groep gemaakt, evenals voor de Open Data Hack Day.

 • We hebben een aantal nieuwe ideeën bedacht voor datajournalistieke projecten. Dit is iets wat ik ook al tijdens RegioHack heb gemerkt: zet journalisten en programmeurs bij elkaar en je hebt binnen no-time een aantal goede onderzoeksvragen.
 • Daarnaast heb ik een aantal hele interessante websites ontdekt voor data. Op Fietsberaad staat bijvoorbeeld veel informatie over fietsen in Nederland. Kies Beter heeft een mooie verzameling aan data over gezondheid, hoewel dat nog wel moet worden gescraped.

  De Open Data Hack Day heeft voor mij dus geen afgerond resultaat opgeleverd, maar het was wel een belangrijke dag voor mij al journalist. Ik heb weer een aantal extra ingangen voor data ontdekt. Wij hebben de gemeente Enschede – en daarmee onszelf – weer een stap verder geholpen met het openbaar stellen van datasets. En we hebben gezamenlijk plannen gesmeed om open data op de kaart te zetten.

  Wat mij betreft geen slechte invulling van een vrije zaterdag.

  One thought on “Open Data Hack Day in Enschede

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *