Wooncorporaties in Oost-Nederland (datajournalistiek)

In de laatste week van 2011 ben ik voor de Stentor met een datajournalistiek project bezig geweest. Collega Raymond Korse heeft voor een artikel de wooncorporaties in Oost-Nederland in kaart gebracht. De dataset heeft hij vervolgens aan mij overhandigd. Op basis van die gegevens heb ik onderstaande visualisatie gemaakt.

In welke gemeenten betaal je het meeste mee aan het bestuur van een wooncorporatie?

De kleuren op de kaart geven aan in welke gemeenten je gemiddeld het minste/meeste betaalt aan de bestuurskosten van wooncorporaties.

 • Groen (0-3 euro per maand)
 • Oranje (3-6 euro per maand)
 • Rood (6-9 euro per maand)


 • Wij zijn benieuwd of onze lezers ons kunnen helpen. Welke interessante zaken zien wij over het hoofd?

  De dataset is hier te downloaden. Zit er nog nieuws in de dataset die wij hebben gemist (kijk even hier, hier en hier)? Of zijn er nog interessante manieren om deze informatie te visualiseren? Laat het hieronder in de comments achter of mail me op jerryvermanen[at]gmail.com.

  15 thoughts on “Wooncorporaties in Oost-Nederland (datajournalistiek)

  1. Jerry,

   Ik mis in de visualisatie wat de kleuren betekenen, of zie ik iets over het hoofd?

   groet, Job van der Meer

  2. Klopt. Het lukt me in Fusion Tables (nog) niet om er en legenda in te stoppen.

   Van groen (gemiddeld weinig bijdrage aan salaris wooncorporatie in die gemeente, tussen o en 3 euro per maand) naar oranje (tussen 3 en 6 euro) naar rood (6 tot 9 euro, want max is 8 euro nogwat).

   Ben jij zelf bekend met Fusion Tables? En weet je hoe ik het netjes kan oplossen? Dan hoor ik dat graag.

  3. Ik ben helemaal niet bekend met Fushion Tables, dus ik kan je daarmee niet helpen. Maar je onderzoek trok wel m’n interesse. Zowel het onderwerp als de methode. Ik mail je nog even, ook over een andere vraag. Doe ik maandag.

  4. Oké, ik ben benieuwd. Het is overigens grotendeels het onderzoek van Raymond Korse, mijn Stentor-collega. Ik cc je mailtje ook even naar hem door.

  5. Erg tof! Heeft het je veel tijd gekost?

   Twee opmerkingen: voor het bedrag van de ‘gemiddelde bijdrage’ staat een dollarteken en geen euroteken. Daarnaast, waarom geen gegevens van de gemeentes Renkum, Rheden en Twenterand? Beetje rare gaten zo in de kaart.

   Verder zou het natuurlijk tof zijn als je de tijd had om het voor heel Nederland te doen. 🙂

  6. Dit heeft me veel, heel veel tijd gekost. Maar dat komt vooral omdat ik het voor de eerste keer moest uitzoeken. Tweede, derde en zoveelste project gaan sowieso een stuk sneller. 🙂

   Ik heb geen idee waarom hij mijn eurotekens weer heeft terugveranderd naar dollars. Excel is een vreemd beestje, Fusion Tables ook op bepaalde punten. Ga ik even uitzoeken, want het staat slordig.

   De gegevens van die gemeenten hebben we niet kunnen achterhalen. Het is ook geen overheidsdata, maar cijfers uit jaarverslagen en informatie die we na telefoontjes hebben achterhaald. Veel werk dus. En mijn collega Raymond Korse moest ergens een grens trekken. Voor een eerste keer (want dit onderzoek gaan we voortzetten) hebben we deze – voor discussie vatbare – grens getrokken.

   En heel Nederland zou inderdaad een mooi doel zijn. We hebben nu in ieder geval een frame waarin we gegevens kunnen verzamelen en verder kunnen werken. Ik heb wel wat ideeën á la Guardian, maar dat moet ook technisch lukken. Denk aan het uitbesteden van het invoeren van gegevens aan lezers, een soort Mechanical Turk. Of dat lukt en werkt? Wie weet. Anders moeten we het zelf met de hand invoeren, en dat kost veel tijd.

  7. Ik vraag me af wat deze data nou eigenlijk betekenen. Boven het kaartje staat: “De kleuren op de kaart geven aan in welke gemeenten je gemiddeld het minste/meeste betaalt aan de bestuurskosten van wooncorporaties.” Maar wie betalen die bestuurskosten eigenlijk? Betaalt elke inwoner van een gemeente mee aan de bestuurskosten van de woningcorporaties in die gemeente? Of alleen de mensen die huren bij zo’n woningcorporatie? En hoe zijn de uiteindelijke data eigenlijk berekend? De bestuurskosten gedeeld door het aantal inwoners van een gemeente? Volgens mij heb je die informatie nodig om de betekenis van de gegeven überhaupt te kunnen interpreteren.

  8. Zodra je een woning huurt bij een corporatie, dan betaal je een x bedrag mee aan de bestuurskosten van zo’n corporatie. Ik huur in Apeldoorn bij De Goede Woning. Per maand betaal ik 1,70,- mee aan de bestuurskosten. Dat is de bestuurskosten per maand gedeeld door het aantal woningen (huishoudens).

   Dat hebben we over een gemeente gelegd. Wij vroegen ons hoeveel huishoudens in de gemeenten in ons gebied bijdragen aan de bestuurskosten.

   Daarom heb ik het aantal woningen van een wooncorporatie als weegfactor meegenomen. Wooncorporaties met weinig woningen tellen minder zwaar mee dan corporaties met veel woningen.

   Kortom, het gaat dus enkel om mensen die huren bij deze corporaties.

   Vind jij dat je bij dit soort onderzoeken ook de rekenmethode moet uitleggen? Ik neig ernaar om te zeggen van wel, maar ik weet niet of lezers daar op zitten te wachten.

  9. Ja, ik vind dat je altijd de rekenmethode moet uitleggen. Of in elk geval, wat de gegevens precies betekenen. Om foute interpretaties te voorkomen. En niet elke lezer wil het wellicht weten, maar sommigen wel.

   Ik vraag me ook af of dit een geschikte visualisatie is. Het roept de suggestie op dat er goedkope en dure gemeentes zijn qua bedrag dat huurders betalen aan bestuurskosten. Maar dat is eigenlijk niet zo. Die bijdrage hangt namelijk niet af van de gemeente waar iemand woont, maar van de corporatie waar iemand huurt. Neem de gemeente Aalten, die lijkt goedkoop, maar dat is niet zo, want bij Woningstichting Dinxperlo betaal je € 5,60.

  10. Hmm, neem ik mee voor de volgende keer. Je hebt gelijk.

   Over de visualisatie: ik heb het aantal huishoudens bij de corporaties als weegfactor meegenomen. Het klopt dus dat er een aantal corporaties bij zitten waar je als huurder veel meebetaalt aan de bestuurskosten, maar dat zijn vaak de kleine organisaties. Ook al betaal je bij die corporatie dus veel mee aan de kosten, er zijn in die regio maar weinig huurders die zoveel betalen. Ik heb het gemiddelde over die hele gemeente genomen.

   Maar wellicht is er nog een andere manier om het goed te visualiseren? Suggesties?

   Ik heb gekeken of we in Tableau een dashboard kunnen maken. Je klikt dus de gemeente aan, waarna je een staafgrafiek voor enkel die gemeente krijgt. Maar in Tableau kun je (nog) geen KML-files importeren. Je kunt enkel een punt op de kaart weergeven.

  11. Ik snap hoe je het gedaan hebt en rekenkundig klopt het ook netjes. Het is ook mooi gedaan met het kaartje: als je op een gemeente klikt, krijg je een tekstballon waar je de gegevens per corporatie kan lezen. Heel goed!

  12. Beste Jerry,

   Goed werk! Ga zo door in 2012.

   Zoals je weet heb ik via Twitter (@DutchBW) een paar grafiekjes de wereld in geslingerd na wat bewerkingen van enkele kolommen. Volgens mij zou het aardig en wenselijk zijn om de bevindingen te presenteren aan een aantal geinteresseerden in dataming en inhoudelijk deskundigen vanuit de Woningcorporaties. Dat levert nieuwe inzichten en ‘content’ voor de krant op.
   Hoor en wederhoor,

  13. Jup, die grafieken heb ik ook verzameld. Aankomende week ga ik met mijn collega Raymond Korse deze resultaten op tafel leggen en bekijken hoe we het verder gaan aanpakken. Lezers die ons helpen met een artikel: volgens mij kun je je als redacteur niet gelukkiger prijzen. 🙂

   Ik merk nu al wel dat we met een kaartje hele ingewikkelde informatie kunnen visualiseren. Het kost me nu nog veel tijd, omdat ik vrij veel moet uitzoeken. Maar ik ga hier zeker mee door.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *