Tutorial: Hoe kun je een kaart maken in Fusion Tables? (datajournalistiek)

Sinds mijn blog over wooncorporaties in Oost-Nederland kreeg ik een aantal vragen en suggesties van lezers. Aan de suggesties werk ik samen met mijn Stentor-collega Raymond Korse: we leggen de aangeboden visualisaties op tafel en ik probeer te achterhalen hoe ik de visualisatie nog duidelijker kan maken. Wordt vervolgd.

Een aantal mensen wilde weten hoe ik de kaart in Fusion Tables heb gemaakt. In de onderstaande video-tutorial leg ik uit hoe je een kaartje kunt maken met KML-files, de data daaronder kunt weergeven in een tekstballon en hoe je de kleuren op de kaart kunt aanpassen aan de data. Zie ook het voorbeeldkaartje.KML-gegevens van alle gemeenten in Nederland:
Download Excel-sheet of ga naar Fusion Tables.

Cijfers bevolkingsdichtheid in Nederland:
Download Excel-sheet of ga naar Fusion Tables.

Links:
OpenCBS
Google Fusion Tables
Artikel op de Stentor: Willekeur in salaris bestuurders wooncorporaties
Screencast-O-Matic

23 thoughts on “Tutorial: Hoe kun je een kaart maken in Fusion Tables? (datajournalistiek)

 1. Wat is dit een duidelijke tutorial. Een goede start om zelf te experimenteren met FusionTables.

 2. Ha Jerry, fusion tables is volgens mij volledig veranderd. Krijg namelijk de KML niet goed ingelezen (kan geen map maken, die is ‘grey’) heb je een idee? Verder is dit heel duidelijk! Dank daarvoor

 3. Klopt, Fusion Tables is inmiddels weer iets veranderd. Dat zou echter geen gevolgen moeten hebben voor de KML’s.

  Als je er niet uitkomt, dan kun je me mailen op jerryvermanen at gmail dot com. Dan kijk ik er even naar.

 4. Beste Jerry, heel leuk gedaan! Enig idee waar ik een 2-digit kml file kan vinden van de nederlandstalige postcodes?

 5. Die bestanden moet je helaas met een licentie afnemen. Kun je bij Geodan doen. En ja, dat is duur. Mocht je meer willen weten, mail me dan even op jerryvermanen at gmail dot com.

 6. Super. Bedankt Jerry. De excell lijst scheelt mij (en anderen denk ik) veel werk. Ik ben nu bezig om hem op provincie te specificeren.

 7. ik heb een soortgelijk probleem, een paar maand geleden lukt het een en ander nog, maar er zaten een paar fouten in de data.nu wil ik een heatmap maken van bepaalde regoi’s en met die lijsten van kml van het cbs kom ik er nu helemaal niet meer uit. Ook omdat veel beschreven cases van google voorbeelden geen vergelijkbare data bevat..kan ik je mailen?

 8. Goede uitleg Jerry! Dank daarvoor.
  Weet jij ook waar de KML-codes te vinden zijn van de gemeente indeling 2012 en 2013?

 9. Het CBS maakt elk jaar de Wijk- en Buurtkaart beschikbaar. Daar zitten de vormbestanden van het voorgaande jaar in.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/nederland-regionaal/publicaties/geografische-data/archief/2013/2013-2012-b68-pub.htm

  Op (http://www.shpescape.com/) kun je de SHP-bestanden omzetten naar KML, als de website het tenminste doet. Is ene hobbyproject, dus soms is de dienst offline.

  Voor 2013 moet je het CBS even bellen/mailen. Die vormbestanden zijn iets minder accuraat, maar voor normaal gebruik volstaat het.

 10. Dank voor de heldere uitleg! Heeft erg geholpen in “mijn” project! Ik had ook de KML nodig op postcodegebied (4 digit dus). Deze heb ik hier gevonden: https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwifwIL67szKAhXBmg4KHasYBUcQFggfMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Ffusiontables%2FDataSource%3Fdocid%3D1AWdUbu8bdQxnIhlFbPJhESkfemYHXRSLLlzoULA&usg=AFQjCNHz37KsOxOrFGcLkA_cmnrvLB88lQ&sig2=gAUFh3_8H-9iL8Y-U0P7ow

  Scheelt weer een kleine zoektocht :-). Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *