Gratis e-book: Verzameling Artikelen Over Datajournalisiek

Sinds 2011 schrijf ik regelmatig over datajournalistiek. In een jaar tijd bouw je een aardige verzameling kennis op, verspreid over het internet en enkel leesbaar in je browser. Een belachelijk idee, aangezien het vrij eenvoudig is om zelf digitale boeken te maken en verspreiden.

Daar ga ik iets aan veranderen. Ik ga experimenteren met ‘self-publishing’: ik heb een e-book gemaakt, geef het gratis weg en zie wel wat er uit volgt. Het enige wat ik van je vraag, is om te betalen met een tweet of Facebook-bericht. Laat weten dat je mijn boek gratis leest, zodat anderen hier ook van horen.


Wat heb je nodig om dit boek te lezen?

  • Een e-reader
  • Bovenstaand boek (in epub-formaat)
  • Voor sommige e-readers een programma zoals Calibre om epub naar bijvoorbeeld Kindle om te zetten.
  • Hier staat uitgelegd hoe je een ePub op een iPad kunt lezen

Ik heb mijn e-book overigens met Sigil opgemaakt. De betaalknop is van Pay With a Tweet.

EDIT: De Pay With A Tweet-knop is verwijderd. Lees hier waarom.

Je kunt het e-book nu hier (rechtermuisknop, opslaan als) downloaden.

De aankomende jaren blijf ik dit e-book uitbreiden en aanvullen. Zodra ik een nieuw artikel heb gepubliceerd over datajournalistiek, probeer ik het zo snel mogelijk in een volgende versie te verwerken.

Via bovenstaande link plaats je een bericht op Twitter of Facebook waarin staat dat je dit gratis e-book downloadt. Hierin staat een link naar deze post, waardoor je jouw volgers ook wijst op dit boek. En ach, wie weet krijg je dit e-book wel via-via. Plaats dan zelf even een berichtje op Twitter of Facebook. Wel zo aardig.

Het enige wat ik van je vraag, is om je aan de Creative Commons BY-NC-SA licentie te houden: je mag dit boek delen en remixen voor niet-commercieel gebruik als je verwijst naar het origineel en je het product onder dezelfde licentie vrijgeeft.

Ten slotte: laat weten wat je van het e-book en deze publicatiewijze vindt. Laat hieronder een comment achter, mail me op jerryvermanen@gmail.com of spreek me aan via Twitter.

11 thoughts on “Gratis e-book: Verzameling Artikelen Over Datajournalisiek

  1. Jerry, ik heb geen twitter. Kan ik het e-book ook op andere manier krijgen?

  2. Het flauwe antwoord: Je kunt ook een bericht op Facebook plaatsen.

    Het echte antwoord: Ik mail je straks wel even een versie.

  3. Een PDF versie zou verdomd handig zijn voor de mensen die het toch liever ook op een PC willen lezen 😉 Of geen zin hebben om extra apps te gaan installeren op hun Android tablet om een boek te proberen 😛

  4. Klopt, ik ben aan het uitzoeken hoe ik snel van mijn ePub een PDF kan maken. Dat wordt dan versie 2 van het e-book, aangevuld met een aantal extra artikelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *