RegioHack II: Politici in kaart


Foto gemaakt door Saskia Minkman.

Op donderdag 22 en vrijdag 23 november werd RegioHack II georganiseerd in TkkrLab Enschede. Vorig jaar was het vooral een experiment om te ontdekken wat datajournalistiek was. Dit jaar werden de journalisten van TC Tubantia van tevoren op cursus gestuurd.

Het resultaat? Programmeurs, studenten en journalisten die elkaars taal spraken en machtig mooie dingen maakten. Als voorbeeld neem ik het project dat ik met mijn groep heb gemaakt. Inclusief de broncode van onze visualisatie.

Donderdag 22 november, 9:00. Langzaam druppelen de deelnemers van de tweede editie van RegioHack binnen in TkkrLab. Mijn teamgenoten Saskia Minkman, Mandy de Jong, Daniel Ebbert en Yvo Brevoort waren al vroeg aanwezig. Na een korte briefing begonnen we aan de opdracht. Die was als volgt:

Burgemeesters, wethouders en raadsleden zijn op de websites van gemeenten vaak terug te vinden met hun naam en adresgegevens. Journalisten Jasper Bunskoek, Saskia Minkman en Mandy de Jong hebben het idee om de politici letterlijk op de kaart te zetten.

Insteek hierbij is te kijken in welke wijken politici wonen, welke actuele thema’s er spelen in die wijken en hoe die wijken zijn samengesteld (inkomens, WOZ-waardes). Wonen de VVD’ers in de goudkusten, de SP’ers in de sociale sector? Door de politici op de kaart te zetten kunnen meerdere lagen gecreëerd worden met interessante invalshoeken.

Taakverdeling

De puzzelstukjes vielen vrij snel op hun plek. We wilden onze eigen invulling aan dit project geven. Via de CBS Wijk- en Buurtkaart hadden we data op regionaal niveau te pakken. Saskia en Mandy hadden spreadsheets voorbereid met de woonadressen van lokale politici. Wij wilden een dashboard maken waarmee journalisten nieuwsgierig worden aan de hand van data. Betere vragen formuleren door regionale data te visualiseren.

Ik stortte me ondertussen op het organiseren van de verzamelde data, het uitrekenen van Twentse gemiddelden, het vaststellen van ranges en voorbereiden van spreadsheets voor Fusion Tables. Yvo zorgde ervoor dat de visualisatie alle informatie netjes presenteerde. Daniel zocht naar manieren om zoveel mogelijk van onze handmatige stappen te automatiseren.

Eigenlijk was het vanaf de eerste minuut duidelijk wie welke taak op zich zou nemen. Daar was – dankzij de goede mix van vaardigheden – geen enkele discussie over. Elke 1,5 á 2 uur staken we de koppen bij elkaar om te kijken hoe ver we waren. Daarna spraken we af wat de volgende stappen en doelen werden.

Werkend prototype

We wilden ook zo snel mogelijk een prototype maken. Door het tussenresultaat visueel te maken, houd je de niet-programmeurs geïnteresseerd in het project. Je ziet direct waar je het voor doet en wat er nog aan het dashboard schort. Na 30 uur hebben we een werkend prototype gemaakt. Hier is het resultaat te bekijken.

We halen de informatie op uit meerdere Fusion Tables-bestanden: eentje met alle buurtinformatie over heel Twente, en bestanden met politici uit Hengelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Hof van Twente, Borne en Enschede.

Het prototype en onze werkwijze leveren we bij TC Tubantia in. Als de subsidie-aanvraag bij het Stimuleringsfonds voor de Pers wordt toegewezen – en ja, RegioHack is echt zo’n project waar veel journalistiek vernieuwing uit voortkomt – dan kan tijd en geld aan de doorontwikkeling van dit dashboard worden besteed. Maar wat heb ik hier zelf van geleerd?

  • Bij NU.nl merk ik al een tijdlang dat je als individuele datajournalist enorm veel voor elkaar kunt krijgen, zolang je maar bereid bent om veel vaardigheden te leren: nieuws vinden, cijfers analyseren, infographics maken en programmeren. Maar een goed ingespeeld team levert net iets andere resultaten op. Een team van experts werkt beter dan een team van generalisten.
  • Ik heb veel over de schouder van Yvo meegekeken. Nu weet ik hoe ik een script voor iframe-switches kan maken. Ik heb veel geleerd over het samenknopen van meerdere Fusion Tables-bestanden. En hoe je die vervolgens kunt filteren, inzoomen en pannen.
  • De projecten die nu op regionale schaal zijn gedaan, kunnen uiteindelijk ook op landelijk niveau worden uitgevoerd. Daar hoort echter wel een goede journalistieke vraag bij. En een flink team van data-inkloppers of scrapers.

Onze groep heeft binnen 30 uur een werkend prototype en projectvoorstel afgerond. TC Tubantia mag hiermee aan de slag, maar de code van de visualisatie hebben wij ook voor anderen beschikbaar gesteld. Hier kun je de code voor het dashboard downloaden.

Verbeteringen op de huidige code worden gewaardeerd. Wat kan er nog beter? Hoe kun je dat technisch oplossen? Heb je zelf een goede oplossing geprogrammeerd? In de onderstaande comments graag toevoegingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *