Curriculum Vitae

Foto gemaakt door Stephanie Sint Nicolaas

Data- en onderzoeksjournalist bij Pointer (KRO-NCRV)

Bij Pointer werk ik al data- en onderzoeksjournalist in een multi-disciplinair team, en ben ik vervangend chef van de redactie. Ik heb onderzoek gedaan naar onder meer fraude in de zorg, het moderatiebeleid van Youtube, gebrekkige openbaarheid van verkiezingsresultaten, de roofhandel van Joodse woningen in WOII, en hoe trollen online het publieke debat proberen te beïnvloeden.

Voordat Pointer bestond, werkte ik met collega’s Marije Rooze en Thomas Mulder op de dataredactie van KRO-NCRV. Daar hebben we onder meer onderzoek gedaan naar  privacyschendingen van agenten op sociale media, downloaders van kinderporno opgespeurd en geconfronteerd, en achterhaald in welke dubieuze landen Nederlandse wapens na doorverkoop belanden.

Prijzen en nominaties

Eerdere carrière

Sinds 2010 werkte ik full-time als internetredacteur bij de Stentor. Daarna werkte ik van april 2012 tot en met juli 2016 als full-time datajournalist bij NU.nl, de grootste nieuwswebsite van Nederland. Mijn artikelen en visualisaties verschenen dagelijks op de voorpagina van NU.nl. Bij NU.nl heb ik onder meer onderzoek gedaan naar politiegeweld, opkomsttijden van de brandweer en politie, dronevluchten (met crowdsourcing), geweld in het amateurvoetbal, Airbnb, onbetaalde boetes van diplomaten en verkeersdoden (inclusief visualisatie). Daarnaast is mijn EK-visualisatie bij The Guardian gepubliceerd.

Bedenker en projectleider van RegioHack, een datajournalistiek project door de regionale dagbladen de Stentor en TC Tubantia. We hebben een hackathon van 30 uur voor journalisten en programmeurs georganiseerd. De deelnemers hebben open data gezocht, ontsloten en gevisualiseerd om journalistieke verhalen mee te vertellen. Hier een blog over het ontstaan van RegioHack, en video’s van tijdens het evenement.

Ik geef ook gastcolleges en cursussen over data- en onderzoeksjournalistiek.

Mijn gedetailleerde CV is op LinkedIn te vinden.