Curriculum Vitae

Foto gemaakt door Stephanie Sint Nicolaas

Data- en onderzoeksjournalist met interesse in thema’s veiligheid, zorg en welzijn, sport en media. Vanaf 1 augustus 2016 werk ik bij de KRO-NCRV als data- en onderzoeksjournalist.

Tweemaal genomineerd voor een VOJN Award in de categorie Beste Datajournalistiek (2013 en 2017), eenmaal een nominatie voor de Data Journalism Awards 2017 in de categorie Best Data Journalism Team – Small, en een tweede prijs bij de Prix Europa 2018 in de categorie Online.

Samen met mijn collega’s Marije Rooze en Thomas Mulder werk ik op de dataredactie van KRO-NCRV. Op ons portfolio kun je ons beste werk zien, waaronder ons onderzoek naar cameratoezicht (met onze longread over politievloggers en een dossier bij De Monitor) en ons onderzoek naar Nederlandse wapenhandel (i.s.m. Lighthouse Reports en Bellingcat).

Ook zijn we een dossier over verkeersveiligheid begonnen, met een multimediale productie erbij. En we hebben onderzocht hoe actief Kamerleden zijn, hoe smerig sterrenrestaurants zijn, hoe de rellen tijdens de G20 zijn ontstaan.

Werkte sinds 2010 full-time als internetredacteur bij de Stentor. Van april 2012 tot en met juli 2016 was ik full-time datajournalist bij NU.nl, de grootste nieuwswebsite van Nederland. Mijn artikelen en visualisaties verschenen dagelijks op de voorpagina van NU.nl. Bij NU.nl heb ik onder meer onderzoek gedaan naar politiegeweld, opkomsttijden van de brandweer en politie, dronevluchten (met crowdsourcing), geweld in het amateurvoetbal, Airbnb, onbetaalde boetes van diplomaten en verkeersdoden (inclusief visualisatie). Daarnaast is mijn EK-visualisatie bij The Guardian gepubliceerd.

Bedenker en projectleider van RegioHack, een datajournalistiek project door de regionale dagbladen de Stentor en TC Tubantia. We hebben een hackathon van 30 uur voor journalisten en programmeurs georganiseerd. De deelnemers hebben open data gezocht, ontsloten en gevisualiseerd om journalistieke verhalen mee te vertellen. Hier een blog over het ontstaan van RegioHack, en video’s van tijdens het evenement.

Ik geef ook gastcolleges en cursussen over data- en onderzoeksjournalistiek.

Mijn gedetailleerde CV is op LinkedIn te vinden.