Curriculum Vitae

Foto gemaakt door Stephanie Sint Nicolaas

Bij Pointer werk ik als data- en onderzoeksjournalist. In grote datasets zoek ik naar aanleidingen voor langlopende onderzoeken: een kleine ontdekking of grote trend kan me op het juiste pad zetten voor een interessante onthulling. Met functioneel programmeren (R en Python), OSINT en ‘ouderwetse journalistiek’ (documenten doornemen, mensen bellen, etc.) leg ik de laatste puzzelstukjes in deze onderzoeken. Dat doe ik voor zowel online, tv als radio. Wil je meer weten over mijn werk? Volg dan mijn nieuwsbrief Klikdinges.

Prijzen en nominaties

Onderzoeken en projecten

Hieronder vind je de onderzoeken waar ik trots op ben. Ik geef ook gastcolleges en cursussen over data- en onderzoeksjournalistiek. Mijn gedetailleerde CV is op LinkedIn te vinden.

Pointer (KRO-NCRV)

Bij Pointer heb ik zorgmiljonairs ontmaskerd met open data, de roofhandel van Joodse woningen in WOII onderzocht, en zelf ervaren hoe het is als jouw telefoonnummer in een zogeheten exposegroep wordt gedeeld. Daarnaast onderzoek ik de mechanismen achter mis- en desinformatie, en hoe trollen online het publieke debat proberen te beïnvloeden.

Voordat Pointer bestond, werkte ik met collega’s Marije Rooze en Thomas Mulder op de dataredactie van KRO-NCRV. Daar hebben we onder meer onderzoek gedaan naar  privacyschendingen van agenten op sociale media, downloaders van kinderporno opgespeurd en geconfronteerd, en achterhaald in welke dubieuze landen Nederlandse wapens na doorverkoop belanden.

NU.nl

In 2012 begon mijn carrière als datajournalist bij NU.nl. Mijn artikelen en visualisaties verschenen dagelijks op de voorpagina van NU.nl. Bij NU.nl heb ik onder meer onderzoek gedaan naar politiegeweld, opkomsttijden van de brandweer en politie, dronevluchten (met crowdsourcing), geweld in het amateurvoetbal, Airbnb, onbetaalde boetes van diplomaten en verkeersdoden (inclusief visualisatie). Daarnaast is mijn EK-visualisatie bij The Guardian gepubliceerd.

De Stentor

Mijn allereerste baan in de journalistiek was bij regionaal dagblad De Stentor. Daar was ik bedenker en projectleider van RegioHack, een datajournalistiek project door de regionale dagbladen de Stentor en TC Tubantia. We hebben een hackathon van 30 uur voor journalisten en programmeurs georganiseerd. De deelnemers hebben open data gezocht, ontsloten en gevisualiseerd om journalistieke verhalen mee te vertellen.